Günümüzde her geçen gün artan eğitici atölyeler her geçen gün daha fazla rağbet görmeye başlıyor. Atölye, oda, seminer ve çalışma odası gibi anlamlara gelen workshop çalışmaları hemen hemen her alanda yapılabilmekte ve özellikle pandemi sonrası değişen yaşam tarzları sonucunda bu tür sanatsal faaliyetlere olan ilgi artmıştır.
Eğitim amaçlı olarak farklı gruplardan insanların bir araya geldiği tüm alanlar workshop olarak adlandırılır. Herhangi bir yaş farkı olmaksızın yemekten resime, yazılımdan diğer sanat dallarına varana kadar her alanda farklı eğitim atölyeleri kurulmaktadır.
Workshop Çeşitleri
Eğitim amaçlı workshop çeşitleri yanında sanatsal ağırlıklı workshoplar da bulunuyor. Özellikle çocuklar için de hazırlanan çocuk faaliyetlerine uygun çalışma alanları ile çocukların yetenekleri ve üretim yetileri ortaya çıkarılması hedeflenmektedir. Sanatsal olmanın yanı sıra eğlence içerikli eğitici atölyeler de bulunuyor.
Özellikle eğlenirken öğrenmek isteyenler sanatsal workshop çalışmalarını tercih edebiliyorlar. Eğer sadece eğitim amaçlı bir workshop çalışmasına katılıyorsanız bu genellikle kısa sürer. Ancak teknolojiye yönelik workshop çalışmaları günümüzde en revaçta olan workshop çalışmalarıdır. Çocuklardan tutun da yetişkinlere varana kadar kodlama veya robotik alanlarında workshop çalışmaları büyük ilgi görüyor. Bunun yanında, seramik, el sanatları, resim, tasarım atölyeleri sürekli olarak devam eden ve yaşam boyu sürebilen workshop çalışmaları arasındadır.
Workshop Atölyelerinin Özellikleri
Bir atölye çalışmasını öğretmek ve tanıtmak için hazırlanan eğitim çalışmalarına verilen bir isim olan workshop çalışması atölyelerinde yer alan katılımcılar burada öğrendikleri pratik becerileri günlük ve iş yaşamlarında kullanabiliyorlar. Workshop atölyelerinin bazı ortak özellikleri arasında:
• Çoğunlukla küçük olmaları, katılımcı sayısının en fazla 15 kişi kadar olması
• Genellikle aynı alanda birlikte çalışanlara yönelik tasarlanması
• Gerçek deneyime sahip kişiler tarafından yürütülmesi
• Zamanla sınırlı olmaları
• Tek bir seans veya belli birkaç seansta yürütülmesi
• Yoğun eğitim yaratma şansı vermesi
• Katılımcıların aktif olması ve resmi olmaması
Olarak sayılabilir. Çalışanları kısa süre içinde bir araya toplayarak zamandan kazandırması da workshop çalışma alanlarının ortak özellikleri arasında yer alır. Workshop çalışmaları ile kişilerin buluşları ve yeni fikir ve yöntemleri meslektaşlarına aktarması da mümkün hale gelir. Şirket veya belli bir grupla istenilen ebatta ve malzemede yaklaşık iki ya da üç saat sürecek etkinliklerle yapılır. Tablo, kot ceket, bez çanta ve ahşap panolar üzerine belli konular belirlenir bu konular önce resmedilir daha sonra seçilen malzemeye uygulanır. Çıkmayan kalıcı su bazlı boyalardan yapılır. Etkinlik sonucunda çalışmalar kullanılmaya hazırdır.